понеділок, 2 березня 2020 р.

Масляна, Масляна, яка ти мила…

Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня. Масляна символізувала прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали “проводи зими” та початок весни і весняного землеробства. У цей день вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готували жертовний хліб, схожий на це небесне світило – млинець.
Учні, батьки, учителі школи узяли активну участь у селищному святі Масляної.  Усі знають, що це пухкі вареники, рум’яні пиріжки   і найголовніша страва тижня – рум’яні, гарячі, апетитні круглі млинці, що символізують собою ясне сонечко, таке ж рум’яне і жарке. Гарячі, масляні млинці з різноманітними начинками  -  рибою,  сиром, грибами та сметаною продавалися   в цей день в необмеженій кількості. Діти брали участь  у різних іграх та забавах.  Спалювання опудала Зими на Масляну - мабуть, найвідоміший і розповсюджений обряд, без  якого не обходиться не одне  святкування. Ось  і   вся шкільна родина   взяла  участь у такому обрядовому  дійстві, яке  було кульмінацією свята.
Любіть народне:  чи то пісню, чи вишивку, чи звичай народу, який дав нам  життя. Вітайте з весною один одного, бажайте добра і щастя, сонця і хліба, пісні і миру всім, хто живе на нашій прекрасній планеті Земля.




















Немає коментарів:

Дописати коментар