пʼятниця, 8 листопада 2019 р.

Рідна мова калинова

Найбільше і найдорожче добро кожного народу - це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя. і свої сподіванки, розум, досвід, почування.
Панас Мирний
9-го листопада ми відзначаємо велике свято — День української писемності та мови. За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця — письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, ученого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
          До відзначення Дня української писемності і мови долучилася вся шкільна родина  Миронівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2.     Традиційно, у цей день у школі  пройшли заходи  під гаслом  «Моє диво калинове, кохана українська мово!» Метою всіх проведених заходів було:
*  -  донести до учнів красу й багатство української мови;
*   - формувати відчуття краси рідної мови;
*   - розвивати мовленнєві здібності учнів;
*  -  збагачувати словниковий запас;
*  - виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси й необхідності для нашого життя.  
Бібліотекар школи  Плужник  О.А. зробила книжкову  виставку  «Мого народу мова чарівна». На виставці були представлені художні твори та поезія українських авторів, книжкові видання про історію української мови, вислови та цитати відомих людей про її красу.
Учні початкових класів переглянули відеоролик «Цікаві факти про українську мову», добирали синоніми до слів «українська мова», дізналися історію виникнення української мови.
 Під час мовознавчої гри «Наш скарб – рідна мова» учні 6-7 класів продемонстрували знання рідної мови. Перемогу отримала команда 7 класу «Словограй».
Учні 9,11 класів переглянули презентацію буктрейлера «І.П.Котляревський. «Наталка Полтавка»», створену бібліотекарем школи.
 Учні, учителі приєдналися до XІХ радіодиктанту національної єдності «Від бересту – до "цифри"». Його зачитав педагог, теле- та радіоведучий, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко.
У школі одним із наймасовіших і найпопулярніших є Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, який уже багато років упевненою ходою крокує не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу, де живуть наші співвітчизники. У школі 8 листопада стартував І етап цього конкурсу. Переможці шкільного етапу візьмуть участь у ІІ(районному) етапі конкурсу.
Класні керівники провели виховні години, години спілкування з учнями 1 – 11 класів. На перервах лунали чарівні українські пісні.
Спільно з працівниками селищної бібліотеки для учнів 5–6 класів проведений усний журнал «Не бійтесь заглядати у словник…»  та відеоекскурс в історію «Мова барвиста, мова багата, ніжна і тепла, як батьківська хата».          
Чудовий настрій,  незабутні враження панували протягом усього свята.
                 
















Немає коментарів:

Дописати коментар